Галъп: Новият президент събира подкрепа от всички посоки

Вотът за Цецка Цачева е по-скоро партиен

Галъп: Новият президент събира подкрепа от всички посоки
200 ~ 3 мин. четене

На втория тур на президентските избори 42% от вота за ген. Румен Радев е от привърженици на БСП. 15% от общия му вот е от такива, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ПП ГЕРБ. Почти толкова са и онези, които твърдят, че не са гласували на последните парламентарни избори. По около 9% идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и др., показва информация на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл”.

Вотът за Цачева в близо 80% от случаите идва от ГЕРБ. Масивът гласове „Не подкрепям никого“ пък е главно за сметка на негласували на последните парламентарни избори, както и на дясноцентристки или патриотични гласоподаватели.

По данни на Галъп при българите Радев води в съотношение около 58% срещу 36%. При определящите се като турци генералът води с още по-голяма преднина, докато при определящите се като роми Цачева „изравнява“ и дори води. Няма големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици – на Радев, на Цачева и на „никого“.

Интерес будят данните от подкрепата, която Румен Радев и Цецка Цачева са събрали от кандидатите, които отпаднаха след първия тур. Близо 300 хиляди от 570 хиляди от гласувалите за Красимир Каракачанов са дали гласи си на балотажа. От тях 200 хил. са подкрепили Радев, а над 70 хиляди за Цачева. Малка част, около десет процента, са предпочели „Не подкрепям никого”.

Над половината от гласувалите за Веселин Марешки или 250 хиляди души (7% от общия вот) са гласували вчера. Повече от половината от тях предпочетоха Радев (около 130 хиляди), а около една трета – Цачева (около 80 хиляди гласа).

Единствено при избирателите на Трайчо Трайков, Цачева получава по-висока подкрепа. Малко над половината от гласувалите за Трайков са излезли да гласуват и на втория тур (около 140 хиляди души), като сред тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота, Цачева води в този сегмент, а около една десета са избрали „Не подкрепям никого“. 

Радев води и сред онези, които не са гласували на първи тур, но са гласували сега – те са около 200 хиляди. От тях 100 хиляди са за Радев, 60 хиляди – за Цачева, а останалите са избрали „Не подкрепям никого“. 

Спорно е дали ДПС е показало максимума си. ДПС не е особено мобилизирано, но онази част от него, която е излязла да гласува, в близо 80% от случаите е подкрепила Радев. Това означава около 200 хиляди гласа подкрепа от ДПС за Радев на втория тур. Вотът за ДОСТ пък изглежда силно ограничен и може би оказва влияние най-вече в секции в Турция. 

23% от онези, които са гласували на тези избори и са заявили, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са гласували за Радев. Може да се заключи, че това са близо 300 хиляди гласа.  

Този път излезлите да гласуват привърженици на ГЕРБ са предпочели Цачева доста по-недвусмислено, а и са били като цяло по-мобилизирани: три четвърти от гласувалите за ГЕРБ на последните парламентарни избори са гласували за нея. В първия тур този дял беше под 60%. Привържениците на БСП пък са почти 100% зад Радев. 

Радев е победител в столицата и в големите градове с близо 60% от вота – нещо, което не е типично за вота за БСП. В по-малките населени места, разбира се, дистанцията между Радев и Цачева дори се увеличава. Тя е закономерно голяма във високите възрастови групи, но и в групата 18 – 30 г. Радев води убедително. 


Подкрепи Economic.bg