Газпром изкупи всички дялове в „Южен поток”

Eni, EDF и Wintershall са си възстановили всички направени до момента инвестиции

Газпром изкупи всички дялове в „Южен поток”
Автор: Стилиян Гребеничарски

Руският енергиен гигант Газпром изкупи всички дялове в проектната компания „South Stream Transport”, която трябваше да реализира проекта за газопровод „Южен поток”, съобщава Bloomberg.

Досегашни партньори на Газпром бяха италианската Eni (20%), френската Electricite de France (EDF) и Wintershall (подразделение на германската BASF) – с по 15%. Цената на сделката не е известна, но в съвместно съобщение трите компании обявиха, че са възстановили всички направени до този момент инвестиции. По този начин Газпром става едноличен собственик на дружеството и отменения проект, който трябва да възлезе на 45 млрд. щатски долара.

Според изявление на говорителя на EDF, само френската компания е вложила досега 150 млн. евро . Досега липсваше договор за финансиране на проекта, а финансирането се осигуряваше единствено от партньорите по него.

Тръбата трябваше да премине по дъното на Черно море, да излезе на сушата на българското крайбрежие и преминавайки през Сърбия и Словения, да достигне Унгария, Австрия и Италия. На 1 декември президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната се отказва от реализацията ѝ, основно поради противопоставянето на Европейската комисия и замразяването на дейностите от страната на България. Той обяви началото на преговорите за нов газопровод – „Турски поток”, който трябва да достигне черноморското крайбрежие на югоизточната ни съседка.

Към 14:10 ч. българско време акциите на Газпром, деноминирани в долари в Лондон поевтиняват с малко над 3% до 4,635 долара за брой. За последната година компанията е загубила близо 43% от пазарната си капитализация. Книжата на Eni поевтиняват към същия час днес 1% до 14,57 евро, тези на EDF – с 0,81% до 23,19 евро, а BASF губи близо 6,3%, достигайки 70,336 евро за брой.

Коментари: 0