Геополитическите рискове доведоха до рекорден скок на петрола

Сортът WTI също отчита рекордни резултати

Геополитическите рискове доведоха до рекорден скок на петрола
692 ~ 1 мин. четене

Нефтът сорт Brent продължава ускорено да поскъпва на фона на все по-сериозните геополитически рискове в Близкия Изток и на Корейския полуостров. Котировките за юни на Brent надхвърлиха 80 долара за барел за първи път от ноември 2014 г. насам.

На лондонската борса ICE Futures фючърсите поскъпнаха с 0.9 долара до 80.18 долара за барел.

Петролът WTI също отчита рекордни резултати. За първи път от 3 години и половина американският петрол се повиши над 72 долара за барел.

В края на април след заседание на ОПЕК+ стана ясно, че е възможно да се продължи сделката по съкращаването на производството на нефт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче реагира остро на този сценарий като написа в Twitter, че няма да се примири с „изкуствено завишените цени” на нефта.

По-късно Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от иранската ядрена сделка и възстановяването на санкции срещу Иран. Това породи загриженост за евентуален недостиг на петрол на световния пазар, тъй като по-ранните санкции забраняваха закупуването на ирански петрол за американски физически и юридически лица. Всъщност ограниченията ще се прилагат за всички чуждестранни компании, които извършват сделки в щатски долари, използват банки в САЩ или имат бизнес в САЩ.

Към геополитическите рискове се добавя и това, че Северна Корея на 15 май заплаши, че ще се откаже от срещата на върха със САЩ в знак на протест срещу учения на Вашингтон и Сеул.

Коментари: 0