ГЕРБ внася въпросите от референдума в правна комисия

Субсидията за партиите може да бъде напълно премахната, потвърдиха депутатите

ГЕРБ внася въпросите от референдума в правна комисия

Снимка: Десислава Веселинова

Автор: Илия Лазаров

Парламентарната група на ГЕРБ внася в комисията по правни въпроси на Народното събрание проекторешение, свързано с 3-те въпроса на референдума на Слави Трифонов. Това съобщиха депутатите Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов в кулоарите на парламента.

Въпросите бяха приети с огромно мнозинство от българските граждани, но малко не им достигна да се превърнат в закон. „Подкрепяме волята на избирателя по трите въпроса“, заяви Главчев.

Те ще бъдат обсъдени в комисията, ще бъдат разгледани всички предложения и ще бъде изготвен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. После той ще бъде гласуван в пленарна зала и трябва да мине на първо четене до 15 декември.

ГЕРБ форсира внасянето на законопроекта заради политическата криза и неясния период, в който ще функционира настоящият парламент. „Посочили сме най-краткия възможен срок, с оглед краткия времеви хоризонт на този парламент, в който да се разглеждат всички законопроекти по 3-те въпроса. Надявам се времето да е достатъчно, за да могат да се привлекат експертите в областта“, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Депутатите коментираха и заканата на премиера Бойко Борисов, че в бъдеще партийната субсидия на практика ще бъде премахната, като бъде намалена на 0 лв., вместо на 1 лев, както предвижда един от въпросите в допитването. „Имаме готовност да внесем промени в Закона за политическите партии, с които да предложим тотално отпадане на субсидията за политическите партии“, потвърди Кирилов.

Според народните представители от ГЕРБ са необходими още дискусии и предложения, свързани с мажоритарния вот. „Разработваме детайло предложение по прилагането на мажоритарен избор, прилагането му е сложно, има нови моменти в българското законодателство“, отбеляза Кирилов.

Депутатите от управляващата партия, че действат според волята на избирателите, според резултатите от референдума. „Не се страхуваме от вота на българите, готови сме да им дадем възможност да го изразяват“, подчерта Десислава Атанасова.

Коментари: 0