Германия отчита скок в автомобилните продажби въпреки COVID

Промишленото производство в страна се повишава драстично, на фона на лошите експертни прогнози

Германия отчита скок в автомобилните продажби въпреки COVID

Снимка: Pixabay

584 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Промишленото производство в Германия отчита сериозно покачване въпреки мрачните първоначални прогнози. Основният двигател за това е сериозното покачване в автомобилните продажби, което позволи на най-голямата европейска икономика да започне стабилно четвърто тримесечие, пише Reuters.

За месец октомври производството се е увеличило с 3.2% в сравнение с предходния месец, когато стойностите му бяха нагоре с едва 2.3%, по данни на Федералната служба за статистика. Според нея това е най-голямото увеличение в сектора от юни месец насам и определено надминава прогнозите, които вещаеха едва 1.6% ръст.

Според статистическата служба промишленото производство е намаляло с около 5% в сравнение с февруари месец, когато пандемията от COVID-19 все още не беше достигнала Германия.

Изненадващите възходящи числа за продукцията през октомври се съчетаха с данните на службата, публикувани в петък, че индустриалните поръчки също са се увеличили повече от очакваното.

На фона на добрите икономически новини Германия наложи нови ограничителни мерки, които се очаква да повлияят сериозно на тази тенденция. Новото блокиране, което принуди голяма част от сектора на услугите да затвори от 2 ноември, замъглява перспективите пред икономиката, за която анализатори смятат, че ще се свие драстично в последното тримесечие за годината.

Според пpoyчвaнe нa aвтopитeтния инcтитyт Іfо производствените очаквания за следващите няколко месеци при най-голямата европейска икономика се влошават. Като посочва, че opиeнтиpaнитe ĸъм пoтpeбитeлитe индycтpии ca пo-пecимиcтични зa бъдeщeтo cи.

Подкрепи Economic.bg