Германия е загубила почти четвърт от данъчните си приходи през април

Ранните индикатори показват, че ситуацията вероятно ще остане трудна през следващите месеци

Германия е загубила почти четвърт от данъчните си приходи през април

Германският министър на финансите Олаф Шолц

Снимка: БТА

676 ~ 1 мин. четене
Данъчните приходи на германското правителство и на 16 федерални провинции са намалели с 23,5% през април спрямо година по-рано, до около 39 милиарда евро (43 милиарда долара) поради пандемията от коронавирус, показва месечният доклад на финансовото министерство в петък, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата европейска икономика е изправена пред най-тежката си рецесия след Втората световна война, тъй като мерките за предотвратяване на болестта затрудняват обществения живот и бизнеса.

Ранните индикатори показват, че ситуацията вероятно ще остане трудна през следващите месеци, заяви министерството.

Спадът на приходите е най-тежък в сферите на доходите, корпоративните данъци и данъците за въздушното движение, показва докладът. Въздействието на пандемията върху данъчните приходи беше първо видимо през март, но сега се ускорява.

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви по-рано този месец, че спадането на данъчните приходи няма да попречи на правителството да представи стимулиращ пакет през следващия месец, за да помогне на компаниите да се възстановят от коронавирусната криза.

Германия одобри първоначален спасителен пакет на стойност над 750 милиарда евро за смекчаване на въздействието на епидемията от коронавирус, като правителството пое нов дълг за първи път от 2013 г. насам.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg