Германия лидер по производство на мляко в Европа
Втора е Франция, следвана от Великобритания
~ 2 мин.
Най-големият производител на мляко в Европа е Германия, която произвежда 22% от общата проудкция на Стария континент. Второто място е за Франция (17%), която се нарежда и до световните лидери в производството, заемайки осмо място. Третото място е за Великобритания с 10%. Това показва анализ на "Кофас Груп".
През последните 30 години секторът претърпя много рационализации, които доведоха до намаляване броя на фермите и бързото развитие на продуктивността. В допълнение, рационализацията съсредоточи производството на млечни продукти предимно в западна Франция - 6.8% от общата за ЕС.
Ниска несъстоятелност, но заплаха от волатилност при цените
Основният фактор за несъстоятелността на бизнеса с мляко във Франция е високият дял на мандрите с едър рогат добитък. Този ефект обаче е смекчен, благодарение на субсидиите за тях. Така в този сектор нивата на несъстоятелност са по-ниски -0.38%, в сравнение със средното за страната, което е 2.54%
Възможността за разширяване на външните пазари ще бъде от полза за Франция. Страната е добре позиционирана на световния пазар и има репутация на производител на висококачествени стоки. От друга страна, сред потребителите на развиващия се азиатски пазар има силно търсене на млечни продукти. В допълнение, селскостопанските продукти се отличават с висока еластичност: умерено повишаване на доходите на потребителите води до по-високо увеличаване на пазарното търсене. Също така вертикалната интеграция в производството ще помогне на компаниите да контролират своите надценки.
Въпреки че подходящата за органични продукти земя във Франция е малко (в сравнение с други страни), тя отбелязва растеж от 2005 г. насам. Доста време отне на френските фермери да достигнат до този сегмент, и все пак броят на органични мандри с рогат добитък се удвои през последните десет години. Тази тенденция е позитивен знак, предвид това, че броят на французите, готови да плащат по-високи цени за био продукти, се увеличава.
Припомняме, че на 1 април тази година дойде краят на квотите за мляко в Европа – регулаторен инструмент, наложен през 1984 г. заради свръхпродукцията на млечни продукти. За пръв път от 30 години насам, пазарът сам ще определя количеството произвеждано мляко.
През последните 30 години секторът претърпя много рационализации, които доведоха до намаляване броя на фермите и бързото развитие на продуктивността. В допълнение, рационализацията съсредоточи производството на млечни продукти предимно в западна Франция - 6.8% от общата за ЕС.
Ниска несъстоятелност, но заплаха от волатилност при цените
Основният фактор за несъстоятелността на бизнеса с мляко във Франция е високият дял на мандрите с едър рогат добитък. Този ефект обаче е смекчен, благодарение на субсидиите за тях. Така в този сектор нивата на несъстоятелност са по-ниски -0.38%, в сравнение със средното за страната, което е 2.54%
Основният проблем е, че секторът е силно повлиян от постоянните измененията на цените, което допринася за несигурност в областта на млекопроизводстовото. Начините за производство във Франция са различни от тези в останалата част на Европа. Фермерите, които отглеждат добитък, са по-чувствителни към измененията в цените в сравнение със земеделците. И в двата сектора обаче няма как да има гарантирани печалби, без да се налага допълнително финансиране. Ето защо всеки възможен спад в цените представлява опасност за производителите.
Настоящи стратегии и бъдещо развитие
Възможността за разширяване на външните пазари ще бъде от полза за Франция. Страната е добре позиционирана на световния пазар и има репутация на производител на висококачествени стоки. От друга страна, сред потребителите на развиващия се азиатски пазар има силно търсене на млечни продукти. В допълнение, селскостопанските продукти се отличават с висока еластичност: умерено повишаване на доходите на потребителите води до по-високо увеличаване на пазарното търсене. Също така вертикалната интеграция в производството ще помогне на компаниите да контролират своите надценки.
Въпреки че подходящата за органични продукти земя във Франция е малко (в сравнение с други страни), тя отбелязва растеж от 2005 г. насам. Доста време отне на френските фермери да достигнат до този сегмент, и все пак броят на органични мандри с рогат добитък се удвои през последните десет години. Тази тенденция е позитивен знак, предвид това, че броят на французите, готови да плащат по-високи цени за био продукти, се увеличава.
Припомняме, че на 1 април тази година дойде краят на квотите за мляко в Европа – регулаторен инструмент, наложен през 1984 г. заради свръхпродукцията на млечни продукти. За пръв път от 30 години насам, пазарът сам ще определя количеството произвеждано мляко.