Германия обмисля дали да допусне Китай до 5G-мрежата си

Основните опасения са по отношение на Huawei

Германия обмисля дали да допусне Китай до 5G-мрежата си

Снимка: БТА

Германското правителство ще проведе консултации с мобилните оператори и доставчиците на оборудване преди да реши дали да допусне китайски фирми като Huawei в изграждането на бъдещата 5G мобилна мрежа. Това е казал за Reuters високопоставен представител на германските управляващи, пожелал анонимност.

Според източника на информацията е малко вероятно да бъде взето решение в рамките на следващите две седмици. Миналата седмица министрите на канцлера Ангела Меркел вече са обсъдили темата на фона на призивите от страна на САЩ към европейските ѝ партньори в името на националната си сигурност да игнорират китайските производители.

Представителят на германското правителство е казал още, че е нужна още работа по отношение на цените, начина на изпълнение и мерките за сигурност на новата 5G-мрежа. Така той на практика е опровергал медийни публикации в различни германски медии, че Берлин вече е изготвил общ план по темата.

Още преди дни Меркел заяви, че страната ѝ се нуждае от гаранции от страна на Huawei, че компанията няма да изпраща данни към китайски държавни структури. Причината за опасенията на Берлин е фактът, че 5G мрежата ще свърже редица превозни средства и заводи с високоскоростен интернет и така целият физически свят ще стане уязвим на кибератаки.
Коментари: 0