Германската икономика отчете най-тежкия месец в историята си

Промишлено производство се е свило с близо 18% през април

Германската икономика отчете най-тежкия месец в историята си

Снимка: Pixabay

1000 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германската промишлена продукция отчете рекордно висок спад през април, тъй като пандемията от коронавирус принуди компаниите да свият производството си. Според анализаторите това е най-лошият месец за германската икономика откакто има статистика, защото индустриалното производство е ключов двигател за нейния растеж, пише CNBC.

To е намаляло със 17.9% през април спрямо предходния месец. В сравнение със същия месец на 2019 г. пък производство е намаляло с 25.3%, което е най-големият спад от началото на статистиката през януари 1991 г., става ясно от данните на официалната статистическа агенция Destatis. Автомобилната индустрия понася особено тежко случващото се, като отчита рекордни понижения от 74.6%. Поръчките на германските промишлени стоки се сринаха с 25.8%, което отново е исторически спад.

„Поредният рязък спад на индустриалното производство показва, че април 2020 г. е най-лошият месец за германската икономика“, споделя Карстен Бжески, главен икономист на еврозоната и глобален ръководител на макроравнище в ING. „Вече два месеца Covid-19 нанася болезнени удари върху стопанството и данните за април илюстрират колко са големи щетите както в Германия, така и в останалата част от света“, добави експертът.

Статистиките са особено неприятни, въпреки че най-голямата икономика в ЕС се справя значително по-добре със здравната криза в сравнение със страните на запад от нея. Германия е регистрирала 185 750 случая на коронавирус, като 8 685 са с фатален край, докато положителните проби във Франция са малко над 191 000, а смъртните случаи – 29 195.

Германия отдава ниската смъртност на навременното решение да блокира страната, ефективните мерки за откриване на заразените и наскоро модернизираната здравна система. На 20 април правителството започна да премахва мерките за блокиране, позволявайки на търговците на дребно и автокъщите да отворят отново, а автомобилостроителите получиха това разрешение в края на април.

В началото на май бяха премахнати част от наложените ограничения, като се очаква на 15 юни Германия да облекчи забраната за пътуване до други европейски страни. Според икономическия институт Ifo индустриалния сектор става по-оптимистичен по отношение на перспективите си за производството, като очакванията са то да продължи да намалява и през следващите три месеца, но с по-бавни от досегашните темпове.

През май индексът, който измерва очакванията за производството, се е повишил до -20.4 пункта от -51 пункта през април, отбелязвайки най-големия месечен ръст от обединението на Германия преди три десетилетия. „Това означава само, че загубите ще намалеят, а не че ще изчезнат“, каза Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в Ifo.

Подкрепи Economic.bg