Германски производители губят руския пазар заради санкциите

Китай набира скорост, заемайки все по-голяма пазарна ниша в Русия

Германски производители губят руския пазар заради санкциите
168 ~ 1 мин. четене

Немските производители на промишлено оборудване страдат от спада на износа за Русия, предизвикан от санкциите, пише Wall Street Journal.

По данни на Съюза на машиностроителите на Германия (VDMA) през първото тримесечие на 2015 г. износът на немска техника и оборудване за Русия е спаднал с 28% в сравнение с аналогичния период на миналата година. Според експерта на VDMA Улрих Акерман годишният спад може да стигне значителните 30%.

„Междувременно Китай извлича все по-голяма изгода от разрива на Русия със Запада“, подчертава изданието. Според него немските производители продължават да губят руския пазар, отстъпвайки място на китайските си конкуренти. Улрих Акерман смята, че е само въпрос на време Китай да заеме мястото на Германия като най-важният доставчик на машиностроително оборудване за руската промишленост.

Продължаващият спад на търговските отношения с Русия подкопава промишленото производство на най-голямата икономика в Европейския съюз, която и без това изпитва трудности, опитвайки се да поддържа високо равнище на фона на слабите корпоративни инвестиции и неустойчивото световно търсене, констатира вестникът.Подкрепи Economic.bg