Германските партии се надяват да представят коалиционно споразумение днес

Ръководството на партията на Меркел обаче се сблъсква с противопоставяне от някои свои групи

Германските партии се надяват да представят коалиционно споразумение днес

Снимка: БТА

456 ~ 2 мин. четене
Преговарящите от Християндемократически съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел и от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц, заявиха, че се надяват да представят коалиционно споразумение днес, пише The Guardian.

ХДС получи най-много гласове на федералните избори през септември, но през последните четири месеца се затруднява да намери партии, с които да състави стабилно коалиционно правителство.

„На финалната правата сме, но не сме приключили все още“, каза заместник-председателят на ГСДП Джулия Клокнер. Двете партии все още са в конфликт относно трудовата политика на Германия и подетата от ХДС реформа на германската здравна система.

Двете партии се съгласиха в неделя да бъдат инвестирани 4 млрд. евро, за да бъде ускорено построяването на 1.5 млн. социални и частни домове до 2021 г. Ще бъдат заделени и 10 млрд. евро за разширяване на мрежата за високоскоростен достъп до интернет.

Шулц в понеделник обяви, че ХДС и ГСДП са постигнали споразумение, което ще ангажира следващото правителство в Берлин да направи повече инвестиции и да сложи край на строгата икономическа политика на страната. Предвижда се също „честно данъчно облагане“ на технологични гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon.

Като следваща стъпка Шулц трябва да убеди около 450-те хил. членове на ХДС да подкрепят коалиционното споразумение. Те трябва да гласуват и да дадат зелена светлина на подновената „голяма коалиция“.

Ръководството на ХДС обаче се сблъсква с противопоставяне от някои свои групи, включително от страна на младежкото си крило, което смята, че партията трябва да се преоткрие като опозиция вместо да се стреми към нов мандат в правителството.

Подкрепи Economic.bg