Германското производство неочаквано се повиши

Прогнозата на икономическото министерство в Берлин занапред обаче е мрачна

Германското производство неочаквано се повиши

Снимка: Unsplash

364 ~ 2 мин. четене
Германското индустриална продукция неочаквано се е повишила през март благодарение на ръст в производството на потребителски стоки и на строителството, пише Reuters. Министерството на икономиката в Берлин обаче предупреди, че перспективата за бъдещето остава мрачна, тъй като най-голямата европейска икономика продължава да е разтърсвана от търговски спорове и от неяснотата около Brexit.

През март индустриалното производство в Германия се е повишило с 0.5%, опровергавайки прогнозите за понижение с 0.5%, сочат данните, представени днес от германския статистически институт. Икономическото министерство обаче предупреждава, че положителната тенденция няма да продължи дълго.

„Бизнес климатът в производствения сектор се влоши. Именно затова все още може да се очаква влошаване на индустриалната ситуация през идните месеци“, гласи коментарът на ведомството. Данни от вчера пък показаха, че през март индустриалните поръчки в Германия са се увеличили с по-малко от очакваното. Информацията дойде след два месеца на резки понижения.

Икономическата  и търговска политика „Америка на първо място“ на американския президент Доналд Тръмп и несигурността в ЕС, предизвикана от излизането на Великобритания от Блока, оказаха остър негативен ефект върху експортно ориентираната германска икономика. Правителството в Берлин понижи прогнозите си за ръста през тази година на 0.5% - рязко понижение спрямо ръста от 2.2% през 2017 г. и 1.4% през 2018 г.

„В крайна сметка германската икономика все още зависи от развитието на световната икономика. Разчитането на чуждестранното търсене е тежест в момент на търговски конфликти и изолационистки тенденции“, коментира главният икономист на VP Bank Томас Гицел.

Данните от германския статистически институт освен това ревизират надолу данните за индустриалното производство през февруари, понижавайки показателя от 0.7% на 0.4%.
Коментари: 0