Gestamp ще инвестира 24 млн. лв. в българския бизнес на Viohalco

Капиталът на „Етем Алуминиум Екстружънс“ и „Етем Аутомотив България“ ще бъде увеличен почти двойно

Gestamp ще инвестира 24 млн. лв. в българския бизнес на Viohalco
1756 ~ 2 мин. четене
Испанската Gestamp North Europe Services ще инвестира 23.5 млн. лв. (12 млн. евро) в придобиването на мажоритарен дял в българския бизнес на белгийския производител на алуминиеви профили Viohalco, пише SeeNews. Изданието се позована на документи в Търговския регистър.

Gestamp, която се занимава с производство на автомобилни компоненти, иска да придобие дялово участие в „Етем Алуминиум Екстружънс“ ЕАД и „Етем Аутомотив България“ ЕАД чрез увеличаване на капитала на двете компании. Те бяха създадени миналия месец, а „Етем България“, която е 100% собственост на Viohalco, отдели производството на екструдирани алуминиеви профили и допълнителната обработка на алуминиеви профили за автомобилната индустрия в тях.

Капиталът на „Етем Алуминиум Екстружънс“ и „Етем Аутомотив България“ ще бъде увеличен почти двойно – съответно до 37.92 и 9.59 млн. лв. След финализиране на процедурата Gestamp ще контролира 49% от първото и 51% от второто дружество, показват изчисленията на SeeNews.

През следващите три години ще бъде реализирана инвестиционна програма на стойност около 30 млн. евро за инсталиране на нова екструзионна линия и свързаните с нея машини за по-нататъшна обработка на алуминиеви профили в България, обявиха в края на миналата година от  Viohalco.

Производствената база на „Етем България“ надхвърля 35 000 тона годишно.

Viohalco е белгийска холдингова компания, обединяваща редица водещи металообработващи компании в Европа. Дружествата са специализирани в производството на продукти от алуминий, мед, кабели, стомана и стоманени тръби. Портфолиото на Viohalco включва специализиран сегмент за технологии и R&D, както и дейности за рециклиране и услуги за управление на отпадъците. Освен това компанията и нейните дъщерни дружества притежават инвестиции в недвижими имоти, главно в Гърция, които генерират допълнителни приходи чрез търговското си развитие.

Gestamp Automocion е фокусирана върху проектирането, разработването и производството на метални компоненти и структурни системи за автомобилната индустрия. Портфолиото на компанията включва кожени панели, конструктивни и корпусни компоненти, шаси, брони и напречни греди на таблото. Сред клиентите му са Volkswagen, Renault-Nissan, PSA, Daimler, General Motors и BMW.
Коментари: 0