Гьоков твърди, че мярката „60/40“ е удължена

Правителствено постановление за това обаче липсва, не се знае дали има останали пари от миналата година

Гьоков твърди, че мярката „60/40“ е удължена

Снимка: БТА

644 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В отговор на въпрос по време на днешния парламентарен контрол министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че държавната програма за подкрепа на заетостта, популярна като „60/40“, е удължена до края на февруари. И не само това – след края на февруари, „при отчитане на епидемичната обстановка в страната и приемането на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., действието на мярката ще бъде удължено в съответствие с действието на Временната рамка на Европeйската комисия за държавни помощи“.

„Подкрепата за бизнеса по мярката 60/40 продължава и през 2022 г., като за момента действието й е удължено до края на февруари. Очакванията са да се запазят работните места на над 75 000 работници и служители средномесечно, за което ще са необходими около 120 млн. лв.“, заяви Гьоков от парламентарната трибуна.

Ситуацията към момента обаче е следната: няма приета промяна на Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и извънредната епидемична обстановка, обявена с Решение № 325 и удължена с Решение № 378 на Министерския съвет от 2020 г.

Тоест мярката все още действа само до края на декември 2021 г., като фирмите имат срок до края на януари да подадат заявление за подкрепа. Средствата ще бъде преведени през февруари.

За да бъде удължено действието на схемата, трябва изрична промяна на Постановлението, както и да има осигурени средства. Такива може да са останали от бюджета за миналата година, а ако не – трябва да се заделят нови с бюджета за 2022 г. и те да бъдат одобрени от Европейската комисия.

От Агенцията по заетостта потвърдиха пред Economic.bg, че Постановление № 151 не е изменяно от Министерския съвет и в момента работят само по прием на документи на кандидатстващи за последно обявения срок.

Подобно постановление не е постъпвало в Агенцията по заетостта. Работим по сегашните разпоредби. Най-вероятно министър Георги Гьоков е изнесъл предварителна информация“, посочиха от АЗ.

Възможността социалният министър да е изнесъл предварителна информация, за да успокои бизнеса е напълно реална. В момента пандемичната ситуация в страната се задълбочава, след като за пореден ден бяха регистрирани над 7000 новозаразени с коронавирус. Освен това бизнесът е изправен и пред ново препятствие, а именно покачващите се цени на тока. Работодателите настояват за държавна финансова подкрепа в противен случай ще има много фалити.

От друга страна дори сега действащата мярка се определя от ресторантьорите като неефективна. Българската асоциация на заведенията (БАЗ) многократно алармира, че средствата по мярката „60/40“ не достигат до тях или че условията за кандидатстване са непосилни за изпълнение, оставяйки част от бизнеса в безизходица.

Запазените работни места по тази схема за периода 1 януари – 30 юни 2021 г. са 207 407, а изплатените средства са 723.4 млн. лв. През периода 1 юли – 31 декември 2021 г. пък са запазени 150 926 работни места, като изразходваните средства са 324.7 млн. лв.Подкрепи Economic.bg