Глобалната търговия с оръжие поставя нови рекорди

САЩ и Русия са доставили над половината оръжия по света

Глобалната търговия с оръжие поставя нови рекорди
5280 ~ 2 мин. четене

Търговията с оръжие по света е достигнала най-големия си обем след Студената война, това става ясно от данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от БТА. Обемът на световната оръжейна търговия в последните пет години се е увеличил с 8.4% в сравнение с периода 2007-2011 г. и е най-висок от 1950 г. насам, показва докладът.

САЩ и Русия са доставили над половината оръжия по света през последните пет години. Водещ износител през този период са Съединените щати с дял от 33% като продажбите им достигат до най-малко 100 страни. Сред най-доходните им продажби са бойните самолети и системите за противоракетна отбрана.

За последните пет години Русия остава на второ място с дял от 23% и продажби в над 50 държави. Основно страната изнася за Индия, Виетнам, Китай и Алжир. Индия е придобила 68 на сто от оръжията си от Русия - пет пъти повече от оръжието, което е внесла от САЩ. Институтът прогнозира, че Индия ще остане един от най-големите вносители, тъй като не развива местна оръжейна промишленост.

Трети е Китай с 6.2% от глобалния износ, следван непосредствено от Франция, Германия и Великобритания, сочат данните от доклада на СИПРИ.

Видимо се е увеличил вносът на оръжие в Азия начело с Индия и в Близкия Изток, където основен вносител е била Саудитска Арабия. Индия представлява 13% от световния внос на оръжие между 2012 и 2016 г., а Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8%, увеличавайки почти тройно дела си от периода 2007-2011 г., посочва стокхолмският институт. Основни доставчици на Саудитска Арабия са САЩ (50%), Великобритания и Испания. Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Алжир са другите най-големи вносители.

Азия и Океания представляват 43% от целия световен внос за петгодишния период, като Виетнам, Индонезия и Филипините са увеличили търсенето си на военни кораби, подводници и бойни самолети.

Общият дял на Близкия изток е 29% - почти двойно по-голям в сравнение с периода 2007-2011 г.

"В последните пет години повечето страни в Близкия изток са се обръщали главно към САЩ и Европа за задоволяване на нарастващото си търсене на модерна военна техника", посочва Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ.

Европа представлява 11% от световния внос, което е с над една трета по-малко, отколкото през 2007-2011 г. в резултат от съкращаването на разходите за военна отбрана.

Спад във вноса се наблюдава в Латинска Америка, главно Венецуела и Колумбия, докато Мексико е в контраст с тази тенденция.

Вносът на Африка също бележи спад, като Алжир представлява почти половината от вноса на континента.

СИПРИ е основана през 1966 г. като независима институция, която проследява продажбите на оръжия и други свързани явления. Ресурсите й включват бази данни за оръжейната промишленост, военните разходи и оръжейните трансфери. Данните на института не обхващат малките оръжия. Те се базират на публични източници - от национални и регионални вестници до специализирани международни издания, а също правителствени доклади и доклади на отрасъла.

Подкрепи Economic.bg