GM колите разчитат на нова Cisco технология

Автомобилите взаимодействат с всички системи на пътната инфраструктура

GM колите разчитат на нова Cisco технология
192 ~ 1 мин. четене

Американският гигант General Motors започва тестове на нова технология от Cisco, която ще позволи на колите ще обменят безжично данни не само една с друга, а и с всички системи на пътната инфраструктура.

Става въпрос за комуникационно решение V2V (автомобил-автомобил), което през 2017 г. ще стане част от седаните Cadillac CTS. Те ще могат да обменят помежду си данни за пътната обстановка от рода на задръствания, произшествия и заледявания, пише Technews.bg.

Предаването на информацията ще се извършва безжично в честотния диапазон 5,9GHz, съобщава американският авто-производител. Системата ще се използва и от компании от сферата на електронната търговия с цел предлагане на Wi-Fi услуги – например информация за отстъпки в близките магазини.

Концепцията на Cisco за всеобхватен интернет (IoE) предполага свързване в единна мрежа на автомобилите, елементите на пътната инфраструктура (светофари, жп прелези, пътни видеокамери и др.), информационните интернет услуги (за време, произшествия, задръствания и т.н), транспортните и спешните служби.

GM е готова да използва частен ресурс, за да осигури безопасност по пътищата и V2V комуникации, които не пречат на нормалната работа на останалите системи. Компанията ще започне тестове с технологията на Cisco възможно най-скоро, уверяват от компанията.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg