6-годишното дъно на петрола порази високо доходните валути

ОПЕК се отказа от намаление на производството, което доведе цените на петрола до нови дъна

6-годишното дъно на петрола порази високо доходните валути

Валутен пазар

Високодоходните валути бяха сериозно поразени вчера, следвайки спада на петрола и желязната руда.

USDCAD проби нивата от 1.35 и се търгува на 11-годишен връх. Следващата цел е 1.40 като липсва близка съпротива. Желязната руда поевтиня под 40 долара за тон, което доведе до обезценка на австралийския долар с 1%. Подкрепа е 0.7195, където преминава 100-дневната пълзяща средна. Новозеландският долар преживя подобни движения, но би трябвало да намери подкрепа на сегашните нива от 0.6640.


Суровини

Песимистичните настроения при суровините водят до ускорение на загубите им. Коментари на председателя на Фед в Атланта Денис Локхърт върнаха вниманието на дилърите към потенциалното повишение на лихвите в САЩ и силата на долара, което пък доведе до разпродажби на златото.

Среброто продължи да се представя по-добре от златото и съотношението между двете падна до 75.16, което е едномесечно дъно. Въпреки това и среброто е под натиск по подобие на златото.

Платината се търгува като останалите благородни метали, тоест надолу.

Нови съобщения за затваряне на мини доведоха до растеж на базовите метали в началото на деня. Тези печалби обаче се изгубиха при силата на долара и продължаващите загуби на петрола.

Загубите на петрола се увеличиха след срещата на ОПЕК, тъй като инвеститорите отчитат допълнителния растеж на предлагането. По-специално разногласията между Саудитска Арабия и Иран увеличиха вероятността за покачване на производството на Саудитска Арабия ако износът на Иран се увеличи с повече от очакваното.


Капиталови пазари

Борсовите индекси бяха смесени. Европейските отчетоха скромни печалби, тъй като продължава да отеква съобщението на ЕЦБ от миналия четвъртък.

Междувременно на Уолстрийт, американските индекси като цяло бяха отрицателни, въпреки че се отдалечиха от дъната за деня. Спадът отново беше най-вече в енергийния сектор заради многогодишните дъна на петрола.

Коментари: 0