Петролът върви към поскъпване до нивата отпреди COVID-19

Бързото възстановяване може да предизвика хаос на световната икономическа сцена, прогнозира Goldman

Петролът върви към поскъпване до нивата отпреди COVID-19

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цените на петрола ще се покачат и ще изпреварят прогнозите на анализаторите, тъй като глобалното възстановяване тласна търсенето на енергия. Страна от алианса ОПЕК+ и шистовите производители в САЩ и Иран вече не могат да се справят с доставките, пише Bloomberg, позовавайки се на Goldman Sachs Group.

Потреблението ще се върне до нивата си преди вируса до края на юли. Продукцията обаче едва ли ще има този успех," посочват от банката.

Това е и причината Goldman да повиши прогнозите си за сорта Брент с 10 долара за барел до 70 долара през следващото тримесечие и 75 долара това след него. „Ще последва нарастващ дефицит тази пролет, тъй като увеличаването на производството от страна на ОПЕК+ изостава от нашата прогноза за търсенето“, ​​каза анализаторът Дамиен Кървалин.

Цената на петрола сорт Брент се върна към предпандемичните си нива

Възстановяването на стойността на петрола до нивата, наблюдавани за последно преди COVID-19, може да предизвика хаос на световната икономическа сцена. Притесненията са, че Саудитска Арабия е намалила значително производството, което тласка цената нагоре.

Във вторник сутрин петролът от сорт Брент се търгува над 65 долара за барел, а цената му се повишила с около 23% от началото на тази година. Предлагането ще продължи да изостава от търсенето по няколко причини, смятат от Goldman. Първата е, че ОПЕК+ ще изостане, особено след като темпът на глобално усвояване на запасите се ускори. Също така няма признаци за по-голяма активност от страна на повечето производители извън ОПЕК+. Това създава риск предлагането да спадне с 900 хил. барела на ден под прогнозите на банката за следващата година.

Сезонът на печалбите в САЩ потвърждава, че големите сондажни компании и производители, които са ключовите двигатели на шистовия добив в страната, остават фокусирани върху връщането на пари на акционери.

Коментари: 0