Големи банки в САЩ забраниха покупката на криптовалути с кредитни карти

И петте най-големи издатели на карти въвеждат ограничението

Големи банки в САЩ забраниха покупката на криптовалути с кредитни карти

Снимка: Pixabay

2207 ~ 2 мин. четене
Повечето големи издатели на кредитни карти в САЩ вече забраниха използването на техните карти за покупка на Bitcoin или други цифрови валути, в ход, предназначен да намали както финансовия, така и правния риск, съобщава "Форчън".

Bank of America започна блокиране на покупките на криптовалути в петък, според Блумбърг. JPMorgan направи същото в събота.

Citigroup също така твърди, че спира покупката на криптовалути с карти, а Capital One и Discover вече са въвели свои забрани. Това означава, че всички големи издатели на кредитни карти в Топ 5 в САЩ са обявили или са въвели забрани.

Този ход е не само в интерес на банките, но преди всичко на самите клиенти, коментира "Форчън". Изданието и по-рано съобщава, че крипто-манията от края на миналата година е мотивирала много инвеститори на дребно да използват кредитните си карти за покупка на криптовалута. Със спада на цената на Bitcoin с около 50% от началото на годината спрямо високите нива през декември, много от тези инвеститори вероятно в момента са на значителни загуби и може би няма да могат да изплатят първоначалните си покупки на Bitcoin скоро, или изобщо някога, коментира изданието.

Освен това, както отбелязва Блумбърг, банките имат задължение да наблюдават поведението на клиентите си, с цел да се предотврати прането на пари, особено при покупки на виртуални валути и това е строг стандарт, с който финансовите институции са длъжни да се съобразяват.

По-късно в понеделник и британската банкова група Lloyds Banking Group обяви, че няма да приема трансакции с банкови карти за покупка на криптовалута. В групата са финансовите институции Lloyds Bank, Bank of Scotland, Halifax и MBNA, които имат над 9 млн. клиенти с кредитни карти, съобщава CNBC.
Подкрепи Economic.bg