Голяма британска верига разширява пазаруването без касиери

До края на август в 30 магазина ще може да се пазарува и плаща с приложение в телефона

Голяма британска верига разширява пазаруването без касиери

Снимка: Co-op

Британският търговец на храни Co-op разширява тестовете на мобилното си приложение за пазаруване, тъй като плащанията в брой намаляват и потребителите променят начина, по който плащат за стоки и услуги.

В съобщение днес Co-op заяви, че приложението ще бъде достъпно в повече от 30 магазина в Англия, Уелс и Шотландия до края на август.

Технологията позволява на клиентите да сканират самостоятелно артикули, докато пазаруват, със сумата, която изразходват, плащайки през своя акаунт в Apple или Google Pay. Използвайки тази система, купувачите не трябва да посещават касите на магазина.

Co-op е притежаван от милиони свои членове, един от най-големите търговци на хранителни стоки в Обединеното кралство, с над 2500 магазина. Той също така предлага погребални, застрахователни и правни услуги.

Компанията заяви, че през последните две години популярността на плащането в брой е спаднала с над 10%.

В изявление Марк Петигрю, който е директор по поддръжката на дребно в Co-op food, каза, че технологията „води до безпрецедентни нива на промени в търговията на дребно“.

„Знаем, че хората приемат технология с различна скорост и макар че парите са тук за дълго, ясно е, че те вече играят по-малка роля в обществото“, добави той, като заяви, че търговците на дребно трябва да се „адаптират и да бъдат пъргави“.

Разнообразие от технологии преобразуват начина, по който хората пазаруват и плащат за стоки. В края на април друг голям търговец на дребно, Sainsbury's, започна тримесечни тестове на магазин без касиери в центъра на Лондон. Докато купувачите обикалят магазина, те сканират стоките, които желаят да купят, плащат чрез приложение и след това сканират QR код, за да потвърдят, че са платили.

В САЩ технологичният гигант Amazon отвори редица магазини Amazon Go без каси в Сиатъл, Чикаго, Сан Франциско и Ню Йорк.

Клиентите използват приложението си Amazon Go, за да влязат в магазина, където технологията открива кога артикулите се свалят от рафтовете и се слагат във „виртуална количка“. След като напазаруват, те излизат от магазина, без да минават през каси, и малко след това Amazon получава парите им по сметката си.
Коментари: 0