Голяма част от местните данъци у нас са несъбираеми

Големи и малки кметства трудно осигуряват приходите

Голяма част от местните данъци у нас са несъбираеми

Един от най-трудно събираемите налози у нас е данък сгради. Според Европейската комисия той е важен приходоизточник в цяла Европа. Летвата на средната за страната събираемост на имотния данък за 2014 г. не са успели да преминат 120 общини, което означава, че 1/3 от начислените суми не влизат в местните бюджети.

Столична община също се представя под средното за страната, става ясно от предоставени от финансовото министерство на депутатите данни по повод предложените промени в Закона за публичните финанси.  

Важна за финансирането на общините за 2016 г. е събираемостта на данък сгради. Тези, които се представят по-добре от средното получават бонуси. Големи и малки кметства имат проблем със събирането на налога, пише "Сега".

Например за 2014  г. събираемостта на имотния данък в Столична община е била едва 68.2%, а миналата година е паднала още до 66.7%. Пловдив се справя по-добре със 73.5% събираемост за 2014 г. Варна отчита 69.2% постъпления от данък сгради. Не успяват да си съберат имотния данък и някои курортни общини като Банско (събираемост през 2014 от 53.6%).

С най-ниска събираемост за 2014 г. е Бобов дол с 31.4% и 34.6% през 2015 г. За сравнение, лидерите в класацията за 2015 Камено, Кричим, Белослав, Девня отчитат над 90% постъпления спрямо планираното.

Проблемна е и събираемостта на приходите от такса смет, която продължава да е обвързана с данъчната оценка на имотите. И тук на дъното е Бобов дол с 25% събираемост, следван от Мадан - 29.5%. Топ три по висока събираемост на такса смет са Камено, Златица, Мирково, които успяват да си съберат над 90% от средствата.

Коментари: 0