Голямо количество пестициди в ябълките на пазара

С най-малко количество пестициди са лукът, патладжаните, ананаса, авокадото

Голямо количество пестициди в ябълките на пазара

Снимка: БГНЕС

436 ~ 1 мин. четене
Greenpeace България предупреди за 53 различни пестицида в почвени и водни проби, взети през април от ябълкови градини в 12 страни от Европейската общност, пише TV7.

Около 70% от идентифицираните химични съединения са с много висока токсичност при хора и животни. А седем от тях дори са забранени в ЕС. У нас, освен родно производство, се предлагат ябълки от Полша, Италия, Белгия, Унгария.

"За съжаление, не съм изненадана и това не е само при ябълките. В обелките на картофите има 67 пестицида. В зелето, спанака, чешките, ягодите, черешите, прасковите... Това са все ценни плодове и зеленчуци, които ние, диетолозите, препоръчваме...Наши производители от доста време настояват да се ограничи употребата им", коментира е ефира на "Добро утро, България!" проф. Донка Байкова.
С най-малко количество пестициди са лукът, патладжаните, ананаса, авокадото.

Диетоложката допълва, че най-сигурният метод да ограничим количеството пестициди, които поглъщаме, е да белим плодовете и зеленчуците. С миене не могат да се премахнат, дори и да се ползва сапун.

Ако е възможно, избирайте плодове и зеленчуци от по-малки производители. Тези пестициди обикновено се използват от крупните производители, съветва проф. Байкова.
Подкрепи Economic.bg