Google и Levi's с проект за смарт тъкани

Облеклото ще позволява командването на предмети от разстояние

Google и Levi's с проект за смарт тъкани
300 ~ 1 мин. четене

Технологичният гигант Google обяви, че разработва производство, свързано с интернет облекло, позволяващо да се командват предмети от разстояние благодарение на специална тъкан, чувствителна на докосване, съобщава БТА. Проектът "Jacquard", носещ името на изобретателя на популярния тъкачен стан Жозеф-Мари Жакар, бе представен на годишната конференция на Google с участниците в разработката в Сан Франциско, както и първото партньорство в тази сфера с американския производител на джинси Levi's.

Този „интерактивен текстил“ се прави чрез смесване на проводникови нишки с обикновени материи при изтъкаването или върху цялата дреха, или само в определена част от нея. Нишките могат да са видими или невидими, според естетичния избор на дизайнера.

Те могат да се втъкават в дрехи, покривки, килими и всякакви тъкани. Така скоро може да стане възможно да се контролират предмети от разстояние с докосване на тъканта. При демонстрацията няколко души са командвали компютърни екрани и осветление чрез докосване с пръст на парче син плат върху маса.

Според Google проектът "Jacquard" ще даде възможност да се вграждат проводникови материи във всякакъв текстил, използвайки стандартни промишлени станове.

Подкрепи Economic.bg