Google изгражда три нови подводни кабела до 2019 г.

Сега компанията осигурява 25% от световния интернет трафик

Google изгражда три нови подводни кабела до 2019 г.
Google планира да изгради три подводни кабела до 2019 г., за да подпомогне разширяването на облачния си бизнес в нови региони и да се пребори с конкурентите си Microsoft и Amazon.

Подводните кабели ще минат по различни маршрути. Първият ще е между Лос Анджелис и Чили, вторият ще свърже САЩ с Дания и Ирландия, а третият ще е от Хонконг до Гуам.

Притежаваната от холдинга Alphabet Google обяви още, че ще открие през първото тримесечие на 2018 г. новите си региони - Холандия и Монреал, а след това Лос Анджелис, Финландия и Хонконг.

Кабелите ще бъдат изцяло положени до 2019 г.

"Заедно тези инвестиции допълнително подобряват мрежата ни - най-голямата в света - която според някои сметки осигурява 25% от световния интернет трафик", каза Бен Трейнър Слос, вицепрезидент на облачната платформа на Google, в свой пост в блога на компанията, цитиран от CNBC.

Кабелът "Кюри", наречен на Мария Кюри, ще свърже Лос Анджелис с Чили и ще позволи на Google да обслужва клиентите на облака си в цяла Латинска Америка.

Кабелът Havfrue, който ще свърже САЩ с Дания и Ирландия, ще увеличи капацитета на клиентите в северната част на Атлантическия океан. Той се разработва в партньорство с Facebook и ще бъде изграден от TE SubCom.

Оптичната връзка между Хонконг и Гуам ще позволи на Google да достигне до клиентите си в Австралия и региона на Пасифика.

В момента компанията е инвестирала в 11 подводни кабелни връзки, някои от които все още се изграждат.
Коментари: 0