Испания спира Google News

Нов закон за авторското право спъва работата на търсачката

Испания спира Google News
Автор: Михаил Михайлов

От 16 декември Google News ще преустанови своята дейност на територията на Испания. Причината за това е, че в страната ще действа нов закон за авторското право, според който за всяка публикация ще трябва да се заплаща определена комисионна на медията, чиято информация  публикува. Според изявление на интернет гиганта обаче този сайт не генерира приходи, поради липсата на реклама и така предлаганата услуга губи своята устойчивост.

Повечето испански информационни сайтове изразяват своето недоволство от новия закон, поради загубата на аудиториите, които Google News им осигурява. В отговор на този ход правителството на Испания защити новия Закон за интелектуалната собственост и напомни на гражданите, че те могат да гледат директно към уебсайтовете на  испанските вестници или да използват други търсачки.

Подобен закон съществува от миналата година в Германия, но там компанията се допитва до издателите за съгласието им да публикуват техни новини или директни връзки. И в други европейски страни издания твърдят, че авторските им права са нарушавани системно от търсачката, но досега никъде по света не са предприети толкова крупни мерки.

Коментари: 0