Google ще конкурира Uber с автономните си автомобили

Очаква се те да минат под шапката на Alphabet догодина

Google ще конкурира Uber с автономните си автомобили

От известно време Tesla, Google и Apple се конкурират в създаването на автономни автомобили. Нов доклад твъди, че Google може да е първият сериозен играч, пуснал колите си на пътя.

Според доклад на Bloomberg гигантът планира да прехвърли бизнеса си с автономни коли под шапката на Alphabet през следващата година. Засега автомвобилите са навъртели повече от 1,6 млн. км главно около Сан Франциско и Остин, Тексас.

Идеята за развитието на този тип коли се засили от февруари насам след като Google обяви, че разработва конкуренция на Uber.

Предизвиквайки пионери като Uber и Lyft, както и традиционните таксита, Google дава ясни индикации как смята да печели от автоматичните си технологии. Очевидно компанията не смята да пуска автомобилите си за масова продажба, а да ги наложи на пазара като конкуренти на Uber.

Вероятно новата услуга ще стратира именно в Сан Франциско и Остин.

Изследвания показват, че една трета от американските потребители се интересуват от продажбата на автоматични коли, докато останалите виждат опасност в развиващите се технологии.

От Google обявиха, че нямат непосредствени планове за превръщане на колите в самостоятелна бизнес единица, но не отрекоха това да се случи в бъдеще. От компанията съобщиха още, че нямат планове за масово производство на коли и камиони. По думите им Google се интересува от автономни коли главно за да намали пътните инциденти, които отнемат 33 000 живота в САЩ всяка година.

Коментари: 0