Градушките - най-скъпи за застрахователите

За последните 10 години щетите от природни катастрофи са нараснали до 182 млрд. долара

Градушките - най-скъпи за застрахователите
200 ~ 1 мин. четене
Градушките са най-скъпото катастрофично събитие за застрахователите у нас. Причината за този парадокс е, че застраховки се сключват само за автомобила, но не и за недвижимо имущество. 
 
Сравнително малък е броят на автомобилите с щети от градушка от началото на тази година. Все още има обаче пострадали автомобили, които чакат за ремонт след бедствието преди две години, пише Нова телевизия. 
 
Най-честите оплаквания са за тавани, капаци и врати, поясняват автомонтьорите. Масово стъкла са изпотрошени. Един автомобил грубо от градушка се ремонтира около месец. Има два метода, по които се вадят ледените късове от ламарината, а при по-тежки случаи се налага и цялостна подмяна на елементи. 
 
Над 200 млн. лева са изплатили застрахователите по щети на автомобили от бедствието през 2014-та. От градушката тогава пострадаха десетки хиляди автомобили. 
 
"От началото на годината, въпреки интензивните валежи, пролетни и честите градушки, които са паднали, застрахователната система регистрира общо осем броя щети, в следствие на градушка, като четири от тези щети са на МПС в различни региони на страната", уточнява Крум Крумов, изпълнителен директор на застрахователно дружество.  
 
Общата стойност на тези щети към момента не надхвърля 5 хиляди лева. 
 
В зависимост от региона, съществува риск за посевите и земеделските култури. Завишава се и опасността от наводнения и свлачища. В същото време обаче едва 8,9% от домакинствата у нас застраховат домовете си срещу бедствия и аварии. 
 
А световната статистика също е обезпокояваща. За последните десет години щетите от природни катастрофи са нараснали до 182 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg