Гражданите на Грузия бързат да останат в Европа

От 28 март тази година повече от 162 000 грузински граждани са влезли в страните от Шенген

Гражданите на Грузия бързат да останат в Европа

Снимка: Pixabay

Безвизовият режим за влизане в страните от Шенгенското споразумение позволи на много граждани на Грузия да се преместят в Европа и в нарушение на закона да се опитат да останат там. Според официални данни около 10 хиляди грузинци са се възползвали от влизането в сила на безвизовия режим с ЕС и след като са посетили европейски държави, не са се върнали в родината си навреме.

От 28 март тази година повече от 162 000 грузински граждани са влезли в страните от Шенген (главно туристи). От тях 9875 не са се върнали в родината си. 

Според споразумението за безвизов режим между Грузия и ЕС, от края на март тази година, грузинските граждани имат право на краткосрочни посещения в страните членки на ЕС в областта на туризма или за други цели. Но те могат да останат 90 дни за половин година. 

В края на юни тази година, т.е. три месеца след влизане в сила на визовия режим, официалните власти съобщават за 3 хил. "нарушители".  Така броят на грузинците, които нарушават споразумението с Европейския съюз и остават в Европа, нараства по-бързо, отколкото предполагаха експертите. Може би затова преди няколко дни комисия на Европейския парламент одобри временно въвеждане на т.нар. предварително разрешение за грузински граждани, което като цяло е олекотена версия на визовия режим.

Коментари: 0