Грета Тунберг е Личност на годината на сп. Time

Списанието я определя като \"гласа на милиони, символ на нарастващ глобален бунт\"

Грета Тунберг е Личност на годината на сп. Time

Снимка: БТА

2423 ~ 2 мин. четене
16-годишната шведска активистка за опазване на околната среда Грета Тунберг е определена за личност на годината на Time за 2019 г.

Списанието заяви, че Тунберг е удостоена с честта, след като „е започнала глобално движение, напускайки училище“.

"От август 2018 г. тя прекара дните си на къмпинг пред шведския парламент, държейки знак, изрисуван с черни букви на бял фон, който гласи Skolstrejk för klimatet:" Училищна стачка за климата".

Движението за глобална стачка набира скорост, тъй като Тунберг вдъхновява учениците по света да стачкуват в петъчните дни, призовавайки техните правителства да предприемат действия за справяне с климатичните промени.

Това доведе до глобална климатична стачка през септември, когато милиони хора протестираха в градове на почти всеки континент.

Time написа: „През 16-те месеца оттогава тя се обърна към държавните глави в ООН, срещна се с папата, спори с президента на Съединените щати и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към глобалната стачка за климата на 20 септември 2019 г., в най-голямата климатична демонстрация в човешката история".

По-рано през ноември Collins Dictionary обяви "климатичната стачка" за думата на годината, припомня "Бизнесиинсайдър".

Тунберг привлече толкова много внимание, че си навлече яростта на различни обществени и политически фигури - като президента на САЩ Доналд Тръмп, който се подигра с речта й пред ООН и водещия на „Топ Гиър“ Джереми Кларксън, който я нарече „луда и опасна“.

Но Тунберг многократно призовава законодателите и обществеността да слушат учените, изтъквайки, че не иска известност.

Time пише, че Тунберг „е успяла да създаде глобална промяна в отношението на хората, превръщайки за ден милиони неясни тревоги в световно движение, призоваващо за спешна промяна".

„Тя предложи ясен морален призив за тези, които са готови да действат, и засрами тези, които не са.“

Списанието казва, че Грета Тунберг се е превърнала "в гласа на милиони, символ на нарастващ глобален бунт".


Подкрепи Economic.bg