Ханке: Планът за влизане в еврозоната е пародия и мирише на измама

„Бащата“ на българския Валутен борд изтъкна, че темата за еврото бе ускорена от правителството на Бойко Борисов точно след избухването на COVID кризата

Ханке: Планът за влизане в еврозоната е пародия и мирише на измама

Снимка: Красимир Свраков

5524 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Пародия с мирис на измама, от която ще последва хаос, а не ползи. Така накратко проф. Стив Ханке – „бащата“ на българския Валутен борд – определи процеса по присъединяването на страната ни към еврозоната. Думите му идват броени дни след обявяването на новината, че планът за превалутирането е готов. Според документът се очаква България да смени лева с еврото на 1 януари 2024 г, без преходен период. 

Този план за присъединяване към Еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция“, коментира Стив Ханке в интервю за Нова тв.

Острото изказване на Ханке всъщност е проява на последователност от негова страна, тъй като той отдавна споделя мнението, че създаването на еврото е грешка, а България не бива да се обвързва с него. Многократно досега той е изтъквал позитивите от наличието на собствени резерви и собствена парична политика. Създаденият от него Валутен борд помогна за спирането на хиперинфлацията в България през 1997 г. и гарантира сигурността на финансовата система в годините досега. Затова и според професора това води до въпроса защо е нужна смяна на модел, който работи отлично.

„Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България.“

Ханке изтъкна, че ускоряването на идеята за влизане на страната в еврозоната съвпада с избухването на COVID кризата.

Точно тогава те (кабинетът на Бойко Борисов) вкараха темата за еврозоната в играта.“

„Бащата“ на Валутния борд обаче не мисли, че планът за присъединяването на България към еврозоната ще се сбъдне. „затова не се притеснявам от него. Мисля, че целият процес е толкова нелегитимен, така че просто отвсякъде си мирише на измама“, коментира той.

Ханке илюстрира опасността от приемането на еврото с тежката банкова и финансова криза в Гърция, избухнала след влизането ѝ в еврозоната. Според него политиците не харесват Валутния борд, защото той ги поставя в усмирителна риза и изисква от тях фискален ред. В подкрепа на думи си той напомни, че в България от 1997 г. насам има отлична фискална дисциплина и втория най-нисък дълг в Европа.

„Изчакайте и вижте – ако се присъедините към еврозоната, корупцията ще експлодира в България“, заяви професорът.

Подкрепи Economic.bg