HCBS спира търговията с акции в някои страни

Тази дейност на банката миналата година генерира със 76 млн. долара по-малко приходи, отколкото през 2017 г.

HCBS спира търговията с акции в някои страни

Снимка: БТА

HSBC може частично да се оттегли от бизнеса за търговия с акции в някои западни индустриализирани страни. Причините са свързани със задачата на временния главен изпълнителен директор на компанията Ноел Куин да съкрати разходите, пише агенция Reuters.

Дъщерните дружества за продажби и търговия с акции във Франция, Германия, САЩ и Обединеното кралство вероятно ще бъдат свити, съобщават източници, запознати с въпроса, които са поискали да останат анонимни. По думите азиатският бизнес с акции на HSBC няма да бъде засегнат от ходовете на Куин. В Ню Йорк може да бъдат закрити около 45 работни места, твърди един от източниците, докато от HSBC отказват коментар по темата.

Глобалното поделение за акции на HSBC миналата година генерира приходи от 1.2 млрд. долара, което е спад със 76 млн. долара спрямо 2017 г. Банката не публикува данни за рентабилността на отделните бизнес звена.

Европейските банки, в това число Deutsche Bank AG, Societe Generale SA и Barclays Plc, съкращават хиляди работни места, тъй като ниските лихви и забавящата се икономика понижават перспективите им. HSBC отдавна се е насочила към Азия, където кредиторът генерира почти 80% от своята печалба през първата половина на годината.

Създадена с името Hongkong and Shanghai Banking Corp. през 1865 г., HSBC прехвърля ресурси в Азия, особено в Китай, като част от стратегията си, подета от бившия изпълнителен директор Стюарт Гъливър, на която акцентира и Флинт. Председателят Марк Тъкър изглежда има желание да подсили този фокус, разглеждайки оферта за придобиване на азиатските операции на лондонския застраховател Aviva Plc, съобщават хора, запознати с въпроса през август.
Коментари: 0