Хилъри Клинтън: Изкуственият интелект не е наш приятел

Бившият държавен секрета на САЩ сподели тревогите си около развитието на AI

Хилъри Клинтън: Изкуственият интелект не е наш приятел
Изкуственият интелект (AI) е една от най-вълнуващите сфери в технологичния свят днес и постиженията в областта будят както големи надежди, така и дълбоки страхове. Основание за тревога по темата намират не само научни и технологични лидери като Стивън Хокинг и Илън Мъск, но и някои политици. 

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън сподели страховете си за бъдещето на изкуствения интелект в интервю по-рано тази седмица, пише Business Insider. 

„Изкуственият интелект не е наш приятел“, смята тя и допълва, че той все пак може да ни помогне в много отношения, но само ако разбирането за него е правилно. Според Клинтън обаче AI е в напълно нова ера и състезанията в областта ще имат драматичен ефект върху начина на живот, мислене и това как ще се свързваме помежду си в бъдеще. 

Тя даде пример с автомобилната индустрия, която отбелязва голям напредък в развитието на безпилотните системи за управление. Това според Клинтън ще даде сериозно отражение върху икономиката и най-елементарният пример е, че много шофьори например ще загубят работата си в задаващата се епоха на автономни коли. 

„Ние сме напълно неподготвени за това“, смята бившият американски държавен секретар. Тя сподели опасението си от факта, че в бъдеще все повече устройства ще са свързани онлайн, визирайки концепцията Интернет на нещата (IoT).  

Въпреки че изразява възхищението си към технологичната индустрия, тя все пак подчерта и своята загриженост относно събирането на лични данни от компаниите и ролята, която те играят в живота ни. Фактът, че всичко, което правим и казваме, ще бъде записано някъде, според Клинтън е предпоставка за зловредни действия и манипулация.

„Тази информация може да се използва за продажба на продукти, но също така и за следене на деца, порнография или по време на изборите за предоставяне на информация за политически цели“, коментира още тя. 

Във връзка с разследването на изборите през 2016 г., за които се предполага, че самата Клинтън е потърпевша от руската пропаганда във Facebook, Twitter и Google, тя споделя: „Мисля, че се самозаблуждаваме, ако не знаем повече за ролята на технологичните компании“. 
Коментари: 0