22 хиляди обувки участваха в марша за климата в Париж (видео)

От \"Площада на Републиката\" трябваше да потегли походът #ClimateMarch

22 хиляди обувки участваха в марша за климата в Париж (видео)

Няколко хиляди обувки снощи покориха "Площада на Републиката" в Париж, откъдето трябваше да потегли походът #ClimateMarch в името на опазването на природата, който бе отменен след атентатите от 13 ноември във френската столица

Повече от 20,000 демонстранти направиха жива верига снощи в източната част на Париж, въпреки че преди това събирането беше отменено от съображения за сигурност. Целта на демонстрацията бе да се вдигне шум за спешната необходимост от защита на околната среда в навечерието на срещата на 150 държавни и правителствени лидери във Франция по проблемите на климата, организирана от ООН.

Вместо протест обаче, демонстрантите наредиха обувки на площада на Републиката в знак на солидарност към природата. Събитието е организирано от неправителствената организация Avaaz.org. Дори Ватикана изпрати чифт обувки, за да представлява папа Франциск, който в момента е на обиколка в Африка, съобщиха организаторите.

"Това е начин символично и мощно да се присъединим към „марша за климата” и всеки чифт обувки има за цел да покаже, че искаме парижани да бъдат чути по въпросите за изменението на климата", казва един от участниците пред Straits Times.

Конференцията за климатичните промени ще продължи до 11 декември и се очаква тя да стане повратна точка в намаляването на зависимостта на световните икономики от изкопаеми горива.


Коментари: 0