Хиляди протестираха срещу избора на Тръмп за президент

Хора от десетки градове недоумяваха как е възможно да се случи този избор

Хиляди протестираха срещу избора на Тръмп за президент
Хиляди хора излязоха в сряда вечер по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Бостън, Портланд, Орегон и десетки други градовe, за да изразят недоволството си срещу изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. През цялата кандидат-президентска кампания милиардерът се противопоставяше на различни групи от населението – чернокожи, мексиканци, латиноамериканци и всички имигранти като цяло.

Освен малцинствата, срещу Тръмп излязоха ученици, студенти, преподаватели. Всички те се страхуват от бъдещите действия на Тръмп, който обеща да построи „велика стена“ по границата с Мексико. Не бяха малко и расистките изказвания на новия американски президент, който дори получи подкрепата на нелегална расистка организация Ку-Клус-Клан.

Демонстрантите палеха свещи, факли, дори се стигна до изгарянето на американското знаме, Хората недоумяват как е възможно Доналд Тръмп да спечели. Всъщност крайните резултати показаха, че като брой хора за Тръмп за гласували по-малко, отколкото за Клинтън. Електоралната система на САЩ обаче позволява подобни феномени.

В центъра на Окланд демонстранти изпочупиха витрини на магазини, запалиха кофи за боклук, гуми и чучело на милиардера.

В Лос Анджелис, Сан Диего, Портланд и други градове имаше многохилядни протестни шествия, в които демонстрантите скандираха: „Това не е моят президент!“ и „Майната му на Тръмп!“.

От щаба на Тръмп засега отказват да коментират ситуацията.
Коментари: 0