Хиляди се включиха в литийното шествие с чудотворната икона

Вярва се, че днес силата на икона на Света Богородица е най-голяма

Хиляди се включиха в литийното шествие с чудотворната икона

Хиляди богомолци се включиха и тази година в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир. 

Винаги на втория ден на Великден тя се изнася от обителта и на ръце се носи до местността "Клувията", където е била открита през 17-ти век от две овчарчета. 

Богомолците изминават 8-километровото разстояние пеша. Вярва се, че именно днес силата на чудотворната икона е най-голяма. 

Светинята напусна манастира около 8:30 часа, като тази година шествието е с нейното копие. Оригиналът остава в манастира.

Иконата е от 14-и век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира братята Григорий и Абасий Бакуриани. Тя се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района.

При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността "Клувията" от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител.

На втория ден на Великден, по мистериозен начин тя отново е напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората са организирали литийното шествие с нея.

Коментари: 0