Хиляди венецуелци пътуват до Колумбия, за да си купят храна

Кризата в страната продължава

Хиляди венецуелци пътуват до Колумбия, за да си купят храна
3740 ~ 1 мин. четене

Повече от 18 хиляди венецуелци в неделя са пресекли границата с Колумбия, за да си купят храна и стоки от първа необходимост, които липсват в Боливарска република, пише електронната версия на колумбийския вестник La Opinion.

Венецуелци от щата Тачира отиват в съседната страна по т.нар. временен хуманитарен канал, открит преди 12 часа.

"Съществуването на този хуманитарен канал до границата уличава министъра на външните работи Делси Родригес в лъжа, защото тя казва, че в страната няма хуманитарна криза - пише на страницата си в Twitter депутат от опозицията на венецуелския парламент от опозицията Лейди Гомес. Жалко е, че такава богата страна като нашата, зависи от хуманитарни канали", казва тя.

През последните години Боливарската република преживява тежка икономическа и финансова криза, която се влоши през последните две години, заради спада в цените на петрола - основният експортен продукт на страната. Венецуела се сблъска с галопираща инфлация, недостиг на храна и лекарства. През май и юни тази година, ситуацията ескалира до такава степен, че демонстрациите на недоволни от дефицита гражданите доведоха до сблъсъци с правоохранителните органи.

Народното събрание на Венецуела, под контрола на политическите опоненти на президента Николас Мадуро, през февруари тази година, обяви извънредно положение в сектора на храните. Според депутати, заради погрешни действия на правителството страната е изправена пред "хуманитарна криза" и "продоволствена несигурност."

Подкрепи Economic.bg