Холандия тества самозакърпваща се настилка на пътя

Асфалтовата настилка закърпва сама дупките

Холандия тества самозакърпваща се настилка на пътя

Снимка: Economic.bg

7022 ~ 1 мин. четене
Холандски учени работят върху създаване на материал за пътна настилка, който може да се самозакърпва, пише изданието The Verge. Изследванията на учените са основно върху бетон и асфалт, при който порите поглъщат шума, но водят и до появата на пукнатини и дупки.

За да направи материала електропроводящ, специалистът по материалознание Ерик Шланген, който е и председател на катедра по експериментална микромеханика в Технологичния университет в Делфт, е смесил стоманени влакна с асфалт, 

Целта му е след образуването на дупки голяма асфалтова машина да минава по пътя и топлината да затваря всякакви пукнатини. Изданието отбелязва, че асфалтът не може да се закърпи изцяло, но системата позволява значително по-лесни ремонти. 

В момента асфалтът се тества в Холандия на 12 пътя, които са в отлично състояние. Единият е отворен от 2010 г. По принцип пътищата, направени от асфалт, са в добро състояние в продължение на седем до десет години и след това започва да се забелязва разликата. 

Учените посочват, че самозакърпващият се асфалт е с 25% по-скъп от обикновения, но има двойно по-голяма трайност от него. 

Екипът на Шланген изпробва и добавяне на специфични бактерии към бетона, които произвеждат калциев карбонат, запълващ пукнатините. По думите на Шланген тези бактерии живеят над 200 години в природата и могат да удължат значително живота на бетона. Учените подчертават. че те не вредят на хората, пише technews.
Подкрепи Economic.bg