Хоум офисът ще струва пари на служителите на Google

Гигантът готви орязване на заплатите, с което може да си вкара автогол

Хоум офисът ще струва пари на служителите на Google

Снимка: Pixabay

9068 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служителите на Google, които изберат да работят дистанционно и след 18 октомври, когато е предвидено персоналът се завърне обратно в кампусите, може да получат намаление на заплатите. То би било по-голямо за хората, които живеят в по-отдалечен район, показват изчисленията в калкулатор за заплащането на компанията. Засега информацията е потвърдена единствено от вътрешни източници на Reauters. Според тях нововъведенията ще стартират от щата Калифорния, който често се оказва пътеводител за глобалните тенденции в гиганта. 

Съобщението следва по-ранните новини от Facebook и Twitter. Те вече обявиха, че ще намалят заплащането на своите служители, които се преместят в по-евтини за живеене райони и останат да работят от вкъщи, извън кампусите. 

Google, собственост на Alphabet, обяви, че ще даде възможност на всеки свой служител да избере дали да се върне в офиса или да работи от разстояние. Тези, които предпочетат да се върнат към предпандемичната динамика, ще трябва да представят документ за извършена имунизация. 

Свободата на избор идва с опция за орязване на месечното възнаграждение. Логиката, която стои зад тази мярка, е, че стандартът на живот в по-отдалечените райони в различните щати е по-нисък и предвид че човек не пътува до работа, то той може да се справи и с по-малко пари. Все повече служители обаче искат да избягат от шума на големия град и да не се налага да се съобразят с ограничителните COVID мерки. 

Източниците обявиха, че компанията ще изисква документ за местонахождението на всеки служител, който реши, че иска да си остане вкъщи. Чрез него ще се прецени дали попада в „по-евтината зона“.

Служител в Google, пожелал анонимност от съображения за сигурност, сподели, че обикновено пътува до офис в Сиатъл от близкия окръг. Според него това вероятно ще означава намаляване на заплатата му с 10% надолу, ако реши да остане хоум офис.

„Ясно е, че Google не трябва да прави това. Досега компанията е плащала 100% от заплатите им и очевидно може да си го позволи“, коментира Джейк Розенфелд, професор по социология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той добавя, че действията на Google ще повлияят лошо на имиджа на компанията.

Според информация на Reuters служител, който живее в Стамфорд, Кънектикът – на час от Ню Йорк с влак – ще получава с 15% по-малко, ако работи от вкъщи. Колегите му от същия офис, живеещи в Ню Йорк Сити, няма да видят никакво намаление на заплатата, ако останат хоум офис. Между 5 и 10% е потенциалното съкращаване на възнагражденията за служителите, които ще работят отдалечено от офисите в центъра на Сиатъл, Бостън и Сан Франциско.

Подкрепи Economic.bg