Хранителният гигант Danone смени ръководството си

Френският хранителен гигант Danone заяви в понеделник, че Еманюел Фабер ще се оттегли от поста председател и главен изпълнителен директор

Хранителният гигант Danone смени ръководството си

Снимка: Danone

520 ~ 2 мин. четене

Френският хранителен гигант Danone заяви в понеделник, че Еманюел Фабер ще се оттегли от поста председател и главен изпълнителен директор, след като беше отстранен от борда на групата. Производителят на киселото мляко Activia се сблъска с нарастващите призиви на някои акционери, които настояваха той да бъде заменен.

Фабер, който защитаваше идеи свързани с опазване на околната среда и по-устойчив начин за правене на бизнес, беше подложен на много критики заради ниските нива на продажбите през последните години.

Danone заяви, че Фабер ще бъде незабавно заменен от наскоро назначения директор Жил Шнеп, който ще поеме ролята на неизпълнителен председател с незабавен ефект. Докато бъде намерен нов главен изпълнителен директор, компанията ще се ръководи от изпълнителния директор по международната дейност Вероник Босета и колегата му за Северна Америка Шейн Грант.

Акциите във френската група за храна нараснаха с 4.2% след новината за напускането на Фабер.

„Непосредственият приоритет на новия председател, заедно с Управителния съвет, ще бъде да ръководи прехода, включително търсенето на нов главен изпълнителен директор“, се казва в изявлението на групата, като се добавя, че е назначила международна агенция за подбор, която да подкрепи процеса .

Фабер, който стана главен изпълнителен директор през 2014 г., а по-късно пое и председателството, поведе тласък към здравословни храни, включително чрез придобиването на WhiteWave през 2016 г. Но проблемите при най-големия производител на кисело мляко в света, който също произвежда и бутилирана вода Evian, се влошиха от пандемията COVID-19, която удари продажбите например в ресторантьорския сектор.

Третият по големина акционер в Danone Artisan Partners и инвеститорът Bluebell Capital призова Фабер да напусне, като гласуваха доверие на Шнеп. Той е бивш главен изпълнителен директор на електрическа фирма Legrand и е назначен в борда на Danone през декември. Според акционерите, той ще бъде наистина независим председател.

За да се опита да успокои критиците, Фабер заяви в началото на март, че ще се откаже от ролята си на главен изпълнителен директор, но ще остане председател на управителния съвет.

„Жил Шнеп показа страхотно лидерство в това да накара борда да вземе правилните решения“, заяви Франческо Трапани, председател на Bluebell Capital.

„Изцяло го подкрепяме в следващата му ключова задача да назначи висококачествен изпълнителен директор, способен да комбинира създаването на стойност за акционерите и заложените ангажименти в политиката на Danone (ESG - екологична, социална и управленска функция).“

Неотдавнашните промени в управлението, направени от Фабер, и организационната промяна доведоха до разделение между членовете на борда.

Коментари: 0