HSBC се връща към плана за 35 000 съкращения

Заради коноракризата най-голямата европейска банка временно беше замразила плана за преструктуриране

HSBC се връща към плана за 35 000 съкращения

Снимка: Unsplash

HSBC възобновява плана си за мащабни съкращения, който замрази след избухването на коронавируса, като ще освободи 35 000 работни места в средносрочен план. Това показва вътрешна бележка на британската банка, видяна от Reuters.

Банката също така замрази назначенията на кадри, заявява главният изпълнителен директор Ноел Куин в бележката, изпратена до 235 000 служители на организацията по целия свят.

„Не можахме да спрем загубата на работни места за неопределено време – винаги беше въпрос  "не дали, а кога“, казва Куин.

Говорител на банката потвърди съдържанието на бележката.

През март HSBC отложи съкращенията на работни места, предвидени като част от план за преструктуриране с цел намаляване на разходите, като заяви, че извънредните обстоятелства заради пандемията Covid-19 означават, че би било погрешно да се уволняват служители.

Сега банката трябва да възобнови програмата, тъй като печалбите падат и икономическите прогнози сочат предстоящи сериозни предизвикателства, казва Куин и добавя, че е помолил висшите ръководители да потърсят начини за намаляване на разходите през втората половина на годината.

Акциите на HSBC паднаха с 27% от началото на март, като пандемията подтикна заемодателя да задели 3 млрд. долара провизии за лоши заеми през първото тримесечие.

Съгласно плана за преструктуриране, обявен за първи път през февруари, HSBC заяви, че ще обедини бизнеса си за частно банкиране и бизнеса за управление на богатство, ще намали бизнеса си с европейски акции и ще намали своята търговска мрежа в САЩ. Очаква се това намали разходите с 4.5 млрд. долара.

„Реалността е, че мерките и промяната, които обявихме през февруари, са още по-необходими днес“, казва Куин.
Коментари: 0