HTC представи първия си блокчейн смартфон

Той се търгува само с криптовалути

HTC представи първия си блокчейн смартфон
Тайванският производител HTC представи любопитен телефон в опит да яхне една от актуалните технологични вълни – тази за блокчейн. Компанията анонсира своя Exodus 1, предварителните поръчки за който вече текат. 

Надеждата на HTC е чрез този смартфон да направи още една крачка към връщането си към лидерските позиции на мобилния пазар. Някога един от най-силните играчи в сектора, през годините компанията загуби първенството си. 

В съзвучие с водещите смартфони днес, Exodus 1 може да се определи като един доста мощен телефон, пише Mahable. Устройството разполага с 6-инчов Quad HD дисплей в сътношение 18:9, двойна 16-мегапикселова задна камера и двойна предна селфи 8-мегапикселова. 

Смартфонът се захранва от процесор Snapdragon 845, има 6GB RAM и 128 GB място аз съхранение. Батерията е 3 500 mAh батерия, а сертификатът за прах и водоустойчивост е IP68. Единственият недостатък на Exodus 1, според изданието, е, че работи с Android Oreo, а не с най-новата операционна система Android Pie.

Малко се знае за дизайна, който е загатнат в рендерните изображения. От тях личи, че визията на телефона вероятно ще напомня тази на HTC U12 +.Безспорно най-отличителната му черта е това, че е базиран на блокчейн технология. Телефонът идва с тъй наречения „защитен анклав“, който HTC описва като „заключена област на устройството, която предпазва от Android OS“. Това е мястото, където се държат частните крипто ключове. То дава възможност при евентуално компрометиране на смартфона, те да останат в безопасност, бидейки в в анклава. 

По думите на Фил Чен, главното длъжностно лице по децентрализация в HTC, този анклав не е отделен чип, а вместо това се използва специална ARM технология, наречена Trust Zone. Тя обикновено бива използвана за плащания, удостоверяване и защита на съдържанието. Това е първият път, в който някой поставя тази технология в ръцете на хората, изтъква Чен. 

Exodus 1 разполага и с интересен начин за извличане на персоналните ключове, в случай че устройството попадне в чужди ръце или бъде загубено. Опцията се базира на избора на няколко надеждни контакта, всеки от които трябва да изтегли специално приложение. На следващ етап частният ключ на собственика се разделя на части посредством алгоритъм за тайно споделяне. Всеки от въпросните приятели получава парче от него, но само притежателят може да го съедини. Използваната криптографска технология е известна като Shamir’s Secret Sharing. 

Предстои HTC да предостави възможности на разработчиците на трети страни да създадат приложения за разработения от нея хардуер. В Exodus 1 ще има и предварително инсталирани блокчейн апликации.

Тук трябва да се отбележи, че крипто интернетът е все още в много начален етап, а Exodus е първият опит да се положат основите му сред потребителите. Поръчки на Exodus 1 вече се приемат, включително от България, на специален сайт. Уловката е, че устройството може да бъде закупено само с криптовалута – bitcoin или ethereum.  То се оценява на около 960 долара. 

Коментари: 0