Huawei е готова да лицензира 5G технологията си на американска фирма

Стъпката може да се окаже път към разрешаването на проблемите около сигурността

Huawei е готова да лицензира 5G технологията си на американска фирма

Снимка: БТА

Основателят на Huawei Technologies Рен Джънфей заяви в четвъртък, че неговата компания е готова да лицензира 5G мобилната си технология на американска фирма в опит да облекчи проблемите около сигурността на своите продукти, предава Reuters. 

От думите му става ясно, че офертата за лицензиране на 5G технологията на Huawei на американска фирма може да включва и предоставяне „изходния код“, както и ноу-хау за производството и дизайна на чипове. 

Рен каза пред репортери, че не се страхува от възможността по този начин да си създаде конкурент, правейки технологията на Huawei достъпна за друг играч. Конкуренти на китайската компания към момента са в този сектор са корейската Samsung, финландската Nokia и шведската Ericsson. Според Рен бизнес съревнованието не е заплаха, а е двигател за иновации. 

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, бе поставена в „черния“ списък на САЩ заради опасения за сигурността на нейните устройства. Тезата на Вашингтон е, че Пекин използва технологиите на компанията, за да извършва корпоративен и национален шпионаж. Huawei отрича. 

Американските санкции ограничиха възможностите на китайската компания да търгува с партньорите си в САЩ. Влизането в „черния“ списък на практика доведе до забрана за покупка на американски продукти, от каквито Huawei все още е силно зависима. 

По повод опасенията за сигурността на оборудването на Huawei, основателят ѝ каза, че САЩ и Обединеното кралство не са открили доказателства за т.нар. „задна врата“ в технологията. Рен заяви още, че компанията е готова да подпише сделка, с която да гарантира, че продуктите ѝ нямат такива уязвимости. 
Коментари: 0