Huawei краде пазарен дял от Samsung и Apple заради скъпите им телефони

Китайската компания настигна по продажби първенците

Huawei краде пазарен дял от Samsung и Apple заради скъпите им телефони

Снимка: БТА

Samsung и Apple все повече губят своя дял от пазара на смартфони за сметка на китайската Huawei, според нови проучвания, като потребителите се отдръпват от корейската и американската компании заради високите цени на премиум моделите им.

Пазарните данни, публикувани от технологичната компания Gartner показват, че делът на Huawei на пазара на смартфони се е повишил до почти 15% през трите месеца, приключили през декември 2018 г., което е с 4 процентни пункта повече от същия период на предходната година.

Конкурентите Samsung и Apple все още са на първо и второ място по пазарен дял, като покриват съответно 17 и 16% от индустрията. Цифрите категорично показват стопяващата се разлика.

И двамата първенци губят пазарен дял през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, според данните. Делът на Apple в сектора е намалял с 2 процентни пункта, докато този на Samsung е паднал с около 1 процентен пункт.

"Apple наистина губи позиции, особено когато става дума за нововъзникващи пазари като" Голям Китай ", заяви Аншул Гупта, старши изследователски директор в Gartner, в интервю за CNBC. "Това, което виждаме в Китай, е, че водещите китайски играчи значително са повишили качеството на своите смартфони."

През четвъртото тримесечие на 2018 г. Apple е продала 64,5 милиона iPhone устройства, според Gartner. Това е намаление с близо 12% спрямо същия период на предходната година, отбелязвайки най-лошия тримесечен спад в продажбите на iPhone от първото тримесечие на 2016 година насам.

Гупта посочва, че iPhone на Apple и Galaxy на Samsung идват само с "незначителни подобрения" при всеки цикъл на обновяване. И с цена от приблизително 1000 долара на дребно на устройствата от висок клас на двете компании, потребителите все повече се обръщат към по-евтини устройства от компании като Huawei и други китайски марки, които предлагат подобни характеристики.

Снощи Samsung демонстрира цени до небето за новия си сгъваем телефон Galaxy Fold - 1980 долара. Коментаторите вече започнаха да предупреждават, че цената може да е твърде висока за привличане на купувачи.

Хората все по-често казват със същата "гордост", че притежават китайски модел, както и когато имат устройство на Apple или Samsung, казва още Гупта.

Освен това проблемите на Huawei, породени от притесненията на редица държави, начело със САЩ, за сигурността, изглежда не създават негативни реакции у потребителите на смартфони, казва анализаторът.
Коментари: 0