Huawei представя утре „най-умния 5G телефон в света“

Mate 30 няма да има достъп до приложения на Google

Huawei представя утре „най-умния 5G телефон в света“

Снимка: БТА

Huawei представя утре, по своите думи, най-умния 5G телефон в света. Но съдбата му в Европа ще зависи от това дали клиентите ще искат да купят устройство, което няма достъп до софтуер и приложения, поддържани от Google. Китайският телекомуникационен гигант ще представи своята гама Mate 30 в Мюнхен, Германия, при първото си представяне на изцяло нов телефон, след като през май президентът Доналд Тръмп удари базираната в Шенжен компания със забрана за износ.

„Това ще бъде най-гледаното пускане на нов модел досега“, каза телекомуникационният и медиен анализатор Паоло Пескаторе.

„Въпреки всички притеснения около Huawei и предизвикателствата, с които се сблъсква, тя остава предизвикателна и подготвена за война.“

Вашингтон на практика забрани на американските фирми да доставят на Huawei през май, като твърди, че китайската фирма представлява риск за националната сигурност, тъй като нейното оборудване може да бъде използвано от Пекин за шпиониране, което Huawei многократно отрича.

Производителят на смартфони №2 в света очаква американската забрана да му струва 10 милиарда долара, припомня Ройтерс.

Пускането на телефона на Huawei бе белязано от несигурност дали купувачите на водещото Android устройство ще могат да използват приложения, поддържани от Google.

Провеждането на представянето на смартфона в  Европа подчертава значението на региона с неговите 500 милиона потребители за Huawei. Китайската компания загуби пет процентни пункта пазарен дял тук след американската забрана, дори след като засили позициите си в Китай.

Huawei провежда онлайн маркетингова кампания в Европа с лозунга "Преосмисляне на възможностите", която набира фенове за представянето на новия модел. Събитието започва на живо утре в 14:00 ч. по Гринуич.

Какво се знае до момента?

Серията Mate 30 ще работи на отворена версия на Android - а не на текущата версия, лицензирана от Google, каза източник, запознат с въпроса.

Смартфоните няма да могат да използват Google Mobile Services и Play Store и изтегляне на приложения като Gmail, Youtube или Maps. Вместо това Huawei ще предложи свой собствен интерфейс, който ще позволи на потребителите да имат достъп до някои приложения на Google.

Без тези приложения, твърдят анализатори, потребителите няма да искат телефона - освен ако Huawei не може да намери начин да ги убеди, че функциите му са без аналог и предлагането на алтернативен софтуер е стабилно и лесно за използване.

Huawei казва, че "мозъкът" на телефона - чипсетът Kirin 990, представен на наскоро провелото се технологично изложение IFA в Берлин, превъзхожда 5G телефоните с процесори на Qualcomm, които вече са на пазара от лидера в продажбите Samsung.

Външният вид на серията Mate 30 ще превъзхожда тези на новата серия iPhone 11 на Apple, според анализаторът Ричард Уиндзор, който заяви, че изтекли снимки показват атрактивен кръгъл сет на тройната камера.

Анализаторите имат желание да научат кога всъщност ще започнат доставките на телефона и как цените на Mate 30 Pro се сравняват с тези на Galaxy S10 5G на Samsung, който се продава на цена от 1299 долара, и на iPhone 11 Pro, който започва от $ 999, но няма 5G връзка.

Очаква се Huawei да представи Mate 30 Pro, Mate 30 и Mate 30 Lite - в съответствие със съществуващата си маркетингова стратегия, която е насочена към купувачите в различни бюджетни сегменти. Телефоните ще се предлагат в 5G и 4G версии.

Коментари: 0