Художник вгражда флашки в стените

USB-тата наподобяват анонимните пощенски кутии на тайните агенти

Художник вгражда флашки в стените
4187 ~ 2 мин. четене

Десетки сгради в Ню Йорк вече са снабдени с USB-та, които са вградени директно в стените и служат за офлайн споделяне на файлове, а инициативата набира все по-голяма популярност в големите градове по цял свят.

Художникът Арам Бартол създава този нестандартен проект и му дава името Dead Drop, което наименование идва от пощенските кутии-фантоми, които тайните агенти и шпионите използват във филмите, за да гарантират своята анонимност.

Последователите на идеята могат да качат собствени файлове, които искат да споделят с другите потребители, а също така да свалят файловете, които вече са качени на стенното устройство и да се запознаят с целта на проекта, която е оповестена в текстови файл във всяка една флаш памет.

Бартол дава подробна информация в своя интернет сайт, с която обяснява, че „Dead Drop е анонимна офлайн мрежа за споделяне на информация от човек на човек. Вградил съм USB флаш памети в стени, сгради и бордюри, които са достъпни за всеки желаещ в публичното пространство. Вие също сте поканени да отидете със своя лаптоп, таблет или смартфон и да споделите ваш интересен клип или текст, който намирате за интересен”.

Всяка флашка съдържа също и списък с местата на всяко USB, допълнен със снимков материал, който показва точно къде се намират стърчащите от стената устройства. Най-масово те са разпространени в Бруклин и Манхатън, но всеки, който намира идеята за интересна и практична може да създаде свой собствен възел в населеното място, в което живее.

Разбира се ако мислите да включите свое устройство в някое от USB-тата, не забравяйте, че има и злонамерени потребители, които може да искат да нарушат сигурността на вашия компютър.

Арам Бартол постоянно ъпдейтва списъка с локациите на флашките и те се разрастват постоянно, като се вземе в предвид, че те вече се размножават от пет години.Подкрепи Economic.bg