И Adidas обръща гръб на пластмасата

Това включва и употребата на полиестер

И Adidas обръща гръб на пластмасата

Централата на компанията

Снимка: Adidas

2840 ~ 2 мин. четене
Adidas иска да направи своите продукти по-устойчиви. Компанията производител на спортни стоки заяви, че се ангажира да използва само рециклирана пластмаса от 2024 г.

Идеята за премахване на употребата на пластмаса включва и полиестерът, който се използва във всичко, от тениски до спортни сутиен. Материалът е популярен в спортното облекло, защото съхне бързо и е лек.
Adidas обяви още, че ще спре да използва пластмаса в своите офиси, магазини, складове и дистрибуционни центрове, което би спестило около 40 тона пластмаса на година, започвайки още през 2018 г.

Adidas е последната от поредица от световни компании, които обещаха да намалят употребата на пластмаси.

Спортният гигант обяви, че облелата й за сезон пролет/лято на 2019 г. ще съдържат около 41% рециклиран полиестер.

Германската компания също така очаква рязко увеличение на продажбите на обувките си Parley, които са направени от пластмасови отпадъци, събрани преди да достигнат от океана. Докато в момент апазарният им дял е малък в световен мащаб, Adidas очаква той да скочи до 5 милиона чифта тази година, в сравнение с 1 милион през 2017 година.

Глобалното използване на пластмаси се е увеличило 20 пъти през последните 50 години и се очаква да се удвои отново през следващите 20 години. Материалът е евтин и универсален, но правителствата и потребителите все повече осъзнават огромните yejr за околната среда.

Изследванията показват, че до 2050 г. в световните океани ще има повече пластмаси, отколкото риба.

В световен мащаб само 14% от пластмасата се събира за рециклиране. Честотата на повторна употреба е значително по-ниска в сравнение с тази на другите материали - 58% от хартията и до 90% от желязото и стоманата се рециклират.
Подкрепи Economic.bg