И Рио де Жанейро застана срещу Uber

Очаква се решението да бъде одобрено в следващите 15 дни

И Рио де Жанейро застана срещу Uber
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Рио де Женейро е поредният град, който се обяви срещу услугата за споделено пътуване Uber, предаде Business Insider.

Решението ще бъде одобрено и подписано от кметa Едуардо Паес в следващите 15 дни, за да влезе в сила.

Главната централа Uber, базирана в Сан Франциско заяви, че ще продължи да работи нормално в града и решението на съвета е главно срещу технологиите и правото на гражданите да избират как да се придвижват. Компанията обяви също така, че не е била включена в дискусиите относно забраната.

Рио последва най-големия бразилски град Сао Пауло и столицата Бразилия, които забраниха Uber. Редица градове в САЩ, Европа и Индия също минаха по този път.

Таксиметровите шофьори са против услугата, защото дейността на шофьорите на Uber не е регулирана и имат по-малко режийни разходи, което им дава предимство пред конкуренцията.

Повече от 1000 таксиметрови шофьори организираха протест срещу Uber в Рио де Женейро през юли, като блокираха пътища и спряха движението по време на сутрешния пиков час.

42 души от градския съвет на Рио гласуваха за забраната на Uber. Само един е гласувал против, а петима – „въздържал се“. Ако решението бъде прието, шофьорите, които нарушават закона, могат да бъдат санкционирани с високи глоби от 2000 реала (около 550 долара).

Подкрепи Economic.bg