Идва времето на Холивуд 2.0

MovieCoin е блокчейн компания, която възнамерява да предефинира начина, по който се финансират и продуцират филми

Идва времето на Холивуд 2.0
Автор: Александър Александров

Холивуд е една от най-затворените професионални общности в света, в която може би в най-голяма степен бизнесът се движи от връзките и познанствата между участниците – продуценти, режисьори, сценаристи, актьори и всевъзможни други професионалисти. Блокчейн, от своя страна, е точно обратното – една децентрализирана технология, която създава напълно прозрачни и равнопоставен условия за участие на всички желаещи в процеса. Тя е най-известна с това, че на нея е базиран биткойн, както и повечето останали криптовалути, променящи от няколко години света на финансите. Както вече сме писали в сп. Икономика, обаче, мнозина са убедени, че блокчейн отдавна е надхвърлила мащаба на криптовалутите и има потенциала да навлезе в почти всяка област на икономиката и обществото ни – от сегмента на недвижимите имоти, през медиите, здравеопазването и търговията, до държавното управление.

Блокчейн и американската кино – индустрия са два свята, които едва ли можеха да бъдат по-различни. А някъде помежду им има намерение да се намести MovieCoin – една нова компания за финансови технологии, която възнамерява ни повече, ни по-малко да предефинира Холивуд и да либерализира процеса на финансиране, продуциране на филми и всичко останало в този бранш. Това включва улесняване набирането на средства за нови продукции, както и включване на публиката в този процес чрез възможността за т.нар. споделено финансиране (crowdfunding). А не на последно място – и промяна на взаимоотношенията между всички по веригата. Мнозина биха си помислили, че това са празни амбиции в един развлекателен сегмент, в който много от основните играчи съществуват от десетилетия, а принципите на работа са изградени от също толкова отдавна. Изглежда обаче не така мисли създателят на проекта.

Кой стои зад MovieCoin

Основател на блокчейн платформата и неин главен изпълнителен директор е Кристофър Уудроу – човек с огромен опит във филмовата индустрия, който знае по-добре от мнозина как се случват нещата в нея. Финансирал и продуцирал филми с оборот общо над 700 млн. щ. долара, както и с 16 номинации за Оскари, от които шест са спечелили статуетки, Уудроу е по-скоро представител на общността на кино – индустрията, отколкото типичния технологичен стартъп. Сред списъка с лентите, създадени с негово участие, са криминалната продукция „Черна служба“ (Black Mass), военната драма „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge), режисирана от Мел Гибсън, както и комедията „Бърдмен“ (Birdman).

Като човек, много добре запознат с цялата екосистема на продуцирането на филми, Уудроу е убеден, че блокчейн може да бъде решение на много от проблемите в бранша. Затова и през този септември той анонсира MovieCoin. Това далеч не е първото начинание, в което киноиндустрията среща блокчейн технологиите. През миналата пролет заработи платформата tatatutoken.io, която позволява на потребителите да получават различни възнаграждения, ако гледат определени филми, спортни мероприятия и дори геймърски състезания. Новото при MovieCoin обаче е, че възнамерява да окаже влияние на целия процес на филмова продукция - от финансирането, през кастинга на актьори, продуцирането, заснемането, лицензирането и разпространението. За целта платформата вече започна процеса на издаване на ютилити токени. Както сме писали и преди, токените представляват своеобразни виртуални монети, които могат да се издават при процеса на т.нар. ICO (Initial Coin Offering) на базата на блокчейн. В рамките на процеса се очаква да бъдат продадени публично общо 2 млрд. MovieCoin токена, всеки на стойност от по 0.11 щ. долара. Те позволяват на всеки желаещ не само да купува билети и други развлекателни продукти, а и да участва във финансирането на филмите в предварителната фаза. Ютилити токените могат да бъдат закупени от новата платформа срещу популярни криптовалути като биткоин, етериум (Ethereum) и банкекс (bankex), което е най-често срещаната практика при инициирането на ICO.

Защо блокчейн

Според Уудроу, тази динамично развиваща се технология има всички шансове да промени Холивуд. От една страна, тя ще стимулира споделеното финансиране на филмови продукции, което до този момент се използва относително ограничено в тази индустрия и най-често – при специфични условия. Това ще бъде изключително полезно и за самите компании от бранша, които освен финансови средства ще получат и ценна обратна връза за планираните продукции още на съвсем ранен етап. Освен това платформата ще позволи на много повече хора да станат част от индустрията и да надникнат в „кухнята“ на Холивуд. В добавка новите токени ще добавят и повече ликвидност в сектора и ще позволят на инвеститорите да проследяват как се използват парите им в реално време в един сектор, в който счетоводството е много комплексно.

Новите токени ще бъдат фокусирани преди всичко в този пазарен сегмент, както и в няколко други области на развлеченията. Те обаче ще обхващат всички процеси и дейности в него – от продуцирането и създаването на сценариите, до всевъзможни бизнес услуги и технологии, които се използват в бранша.

Дали MovieCoin ще доведе до революция в киното и до създаване на Холивуд 2.0, все още е рано да се каже. Със сигурност обаче създаването на платформата е важна заявка от страна на финтех и блокчейн сегмента, че технологията, която въведе биткойн в обществото ни, изглежда тепърва ще се намества и в други сектори на икономиката. И ако тя успее да разтърси един толкова зрелищен сегмент като киноиндустрията, едва ли ще останат много хора, до които това послание да не е достигнало.
Коментари: 0