Икономиката на ЕС губи до 100 млрд. евро заради бавната ваксинация

Икономиката на ЕС губи до 100 млрд. евро заради бавната ваксинация

Снимка: Unsplash

Европейската икономика е изложена на риск да загуби милиарди, ако правителствата не ускорят ваксинациите, съобщи Bloomberg. Поради политическата ситуация, прекъсванията на доставките и социалната съпротива, континентална Европа изостава значително в разпространението на ваксини. Bloomberg Economics изчислява, че забавянето на възстановяването от един до два месеца може да струва от 50 до 100 милиарда евро за икономиката на ЕС.

„Европейците отчаяно трябва да ускорят темпото на въвеждане на ваксини, ако искат да се справят с вируса“, ​​каза Сима Шах, главен стратег на Principal Global Investors Ltd. „Бюрокрацията и разхвърляните послания от правителствата натоварват този процес“, каза тя.

„С риск да звучим мрачно предсказатели, за съжаление сме принудени да повторим, че ниските нива на ваксинация продължават да застрашават възстановяването в еврозоната“, каза Петер Ванден Хът, главен икономист в ING Belgium SA в Брюксел.

Икономиката на еврозоната, засегната от пандемията на коронавируса, ще се възстанови от средата на 2021 г., очаква ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Тя отбеляза, че темпът на растеж ще зависи от ваксинациите и икономическата реакция на властите към здравната ситуация.

Коментари: 0