Икономиката на Испания плавно се възстановява

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на страната се сви с 11%

Икономиката на Испания плавно се възстановява

Снимка: Unsplash

448 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Испанската икономика показа явни признаци на забавяне през първите месеци на 2021 г. след умереното възстановяване през четвъртото тримесечие на 2020 г., заяви министърът на икономиката Надя Калвино в понеделник на конференция в Билбао. Според нея страната вероятно ще продължи да постига един от най-бързите годишни темпове на растеж в Европа – въпреки забавянето през януари и февруари - и след като претърпя едно от най-лошите икономически свивания в региона през миналата година.

„Като цяло показателите говорят за забавяне през месеците януари и февруари“, каза тя, добавяйки, че картината е по-смесена през март.

Като положителни признаци през третия месец тя посочи по-голямото потребление на електроенергия и разплащането с кредитни карти, както и намаляването на броя на отпуските на работници.

Нейните коментари дойдоха седмица, след като гуверньорът на Банката на Испания Пабло Ернандес де Кос предупреди, че прогнозите за икономическия растеж може да не се оправдаят.

Правителството очаква увеличение на БВП със 7.2% през тази година, докато Банката на Испания – ръст от 6.8%. Икономиката на страната се сви с 11% през 2020 г.

Коментари: 0